Brandwachten - Informatie

Brandwachten hebben de taak om iedere vorm van brandgevaar te minimaliseren. Vaak worden brandwachten verplicht gesteld door verzekeringen of gemeenten wanneer bijvoorbeeld een automatische brandmeldinstallatie buiten dienst is wegens werkzaamheden of wanneer er op een evenement rookeffecten worden gebruikt. Ook kan een brandwacht verplicht gesteld worden wanneer grote mensenmassa’s bijeen zijn en de nooduitgangen gecontroleerd moeten worden op bereikbaarheid. 

Helaas is vaak gebleken dat de toezicht op constructies die gebouwd worden op evenementen onvoldoende is. De grootste oorzaak hiervan is gebrek aan kennis bij de handhavende partijen zoals de reguliere brandweer, ARBO en arbeidsinspectie. 

Brandwachten

Hierdoor hebben technische constructeurs vaak de vrije hand in wat ze bouwen en zal niemand controleren of het bouwwerk veilig is om onder te staan. Tot onze schrik bereikt ons nog steeds meerdere malen per jaar het bericht dat een constructie op een evenement is ingestort, soms met een slechte afloop…

 

Brandveiligheid en evenementen

Onze brandwachten zijn, naast dat ze volledig rijksgediplomeerd zijn om het brandwachtwerk uit te mogen voeren, ook in het bezit van een schat aan kennis over evenementenveiligheid. Wij zijn dus wél in staat om constructies te beoordelen op veiligheid en stabiliteit. Ook zijn we getraind om eventueel gevaar op kortsluiting voortijdig te herkennen. Daarnaast voeren we uiteraard ook het ‘normale’ brandwachtwerk uit, zoals onder andere het controleren van nooduitgangen en het voorhanden hebben van voldoende blusmiddelen. Kortom: wij zetten schijnveiligheid om naar échte veiligheid. De veiligheid van u en uw bezoekers komt op de eerste plaats!

 

Brandwachten op een hoger niveau

Wij willen ons graag onderscheiden van andere bedrijven die brandwachten leveren. Dit doen wij door scherpe tarieven te hanteren, maar het grootste onderscheid maken we in de kennis die onze brandwachten bezitten. Zo zijn onze mensen zonder uitzondering actief binnen een brandweerkorps, zodat we volledig op de hoogte zijn van vrijwel alle mogelijke gevaren. Daarnaast zijn onze brandwachten allemaal minimaal brandwacht eerste klasse, wat inhoudt dat ze gespecialiseerd zijn in technische hulpverlening. Bijkomend hebben onze mensen nog vele aanvullende cursussen gevolgd zoals specialist hulpverlener, bestrijder van ongevallen met gevaarlijke stoffen, brandweerduiker, instructeur en nog vele andere opleidingen. Ook hebben we diverse bevelvoerders in de rang van brandmeester voor u klaar staan. Deze mensen kunnen leiding geven aan meerdere hulpverleners. Ook hebben we brandwachten beschikbaar die in bezit zijn van het VCA-certificaat.

Kortom: met onze brandwachten haalt u échte kennis in huis!